Urinsticka kvalitativ, U-
Utförande laboratorium
Klin kem lab Gällivare, Kalix, Kiruna och Piteå
Remiss
Elektroniskt via VAS (provkod: Ustat) alt pappersremiss
Provtagning
10 mL nykastad mittströmsurin i plaströr.
Provtagningsmaterial
Provhantering
Urinen ska analyseras inom 2 h från provtagning. Datum och provtagningstid måste anges. Prov äldre än 2 timmar eller om tidsangivelse saknas analyseras ej.
Urin som förvarats i BD-vacutainerrör med konserveringsmedel för urinanalyser (artikelnummer 35050 i Raindance) är hållbara i 48 h.
Svarsrutiner
Alla dagar dygnet runt
Referensintervall/Beslutsgräns
Glukos | Negativ |
Ketoner | Negativ |
pH | 5,0-8,0 |
Protein | Negativ |
EPK | Negativ |
Nitrit | Negativ |
LPK | Negativ |
Medicinsk bakgrund/Tolkning
Testremsor för bestämning av glukos, ketoner (acetoacetat), protein, blod (erytrocyter), leukocyter, nitrit och pH används för rutinmässig screening av urin. Urinstickan kan användas som förstahandsmetod vid klinisk misstanke om urinvägsinfektion, glukosuri och hematuri. Testet används även som behandlingskontroll vid till exempel diabetes, hypertoni och hematuri.
Oftast beror glukosuri på en hög blodsockerkoncentration (≥ 10 mmol/L, den s.k. njurtröskeln) som medför att tröskeln för återreabsorbtion överskrids, till exempel hos patienter med diabetes.
Ketoner i urin är tecken på svält, ses bl a vid alkoholketoacidos och okontrollerad diabetes.
Positivt hematuriprov innebär praktiskt taget alltid ett ökat läckage av erytrocyter ut i urinen, eventuellt med senare hemolys av cellerna. Erytrocyter uppträder i urinen vid kapillärskada på någon nivå i njurvägarna.
Förhöjt antal leukocyter (oftast neutrofila granylocyter) i urin är ett huvudtecken på njurinflammation eller urinvägsinfektion.
Normalt finns ingen nitrit i urinen. Positivt utfall vid nitrittest innebär förekomst av bakteriuri.
pH-värde på urin kan variera från 4,6 till 8,0. Bakteriell tillväxt av vissa organismer i ett prov kan ge en markerad alkalisk övergång (pH > 8,0).
Små mängder proteiner utsöndras normalt i urinen som inte detekteras med urinstickan. Proteinuri är tecken på njurskada vid till exempel diabetes och hypertoni. Känsligheten för albumin är för urinstickan 150 mg/L, medan laboratoriebaserad kan mäta betydligt lägre. Ett negativt resultat av protein utesluter inte låggradig hyperalbuminuri. Önskar man påvisa mikroangiopati och följa den låggradiga hyperalbuminuri vid diabetes, hypertoni och ateroskleros ska urinprov skickas till sjukhuslabb.
Interferens och felkällor
Falskt negativa resultat på nitrit kan inträffa då urinen inte hållits i blåsan tillräckligt länge (<4 timmar).
Blod finns ofta, men inte alltid, i urinen vid menstruation.
Om urinprovet kontaminerats med hudrengöringsmedel innehållande klorhexidin kan testresultatet för protein påverkas (i mindre utsträckning även densitet och bilirubin).
Om testfälten har skadats kan detta visa sig genom att testfälten missfärgas eller mörknar. Skulle så vara eller om resultatet inte överensstämmer med förväntade fynd ska utgångsdatumet kontrolleras och att stickan reagerar korrekt med kända negativa och positiva kontrollmaterial.
Ämnen som orsakar onormal urinfärg kan påverka läsbarheten på reagensstickornas testfält. Sådana ämnen inkluderar synliga rester av blod eller bilirubin samt läkemedel innehållande färgämnen, nitrofurantoin eller riboflavin. Rester av askorbinsyra som normalt återfinns i urin påverkar inte dessa tester.
Metod
Urinsticka med instrumentell avläsning
Ackrediterad
Nej