Folkhälsa

Att vi mår olika bra och lever olika länge beror till stor del på skillnader i levnadsvanor, det vet vi. Vi vet också att levnadsvanorna hör ihop med utbildningsnivån och att hälsan ofta är sämst hos de som har sämst ekonomi och livsvillkor.

Några grupper är mer utsatta än andra, exempelvis HBTQ-personer, etniska minoriteter, funktionsnedsatta och de som drabbats av psykisk sjukdom. Dessutom ser vi stora skillnader i hälsa mellan kommunerna i Norrbotten.

Vi jobbar för att hälsan i länet ska bli jämlik och att norrbottningarna gör hälsosamma val. Att människor mår allt sämre psykiskt är kanske vår tids största utmaning. Där försöker vi finna vägar att bryta den negativa trenden.

Ju mer vi arbetar med att förebygga ohälsa desto mer resurser kan Region Norrbotten lägga på de sjukdomar som inte går att förebygga

Logotype för kampanjen Let's gå, trampa på

Let's gå – trampa på är en kampanj som uppmuntrar till mer vardagsmotion genom aktiva transporter. Kampanjen genomfördes 2019-2022 med fokus på mellanstadiet.

Under 2023 utvärderades och uppdaterades kampanjen för att återigen genomföras 2024-2026. Från och med 2024 finns motsvarande material för målsmän för åldersgruppen 0-5 år samt till den unga norrbottningen 11-15 år.

Det nya materialet finns inledningsvis bara för nedladdning av MVC, BVC, BUP, Ungdomsmottagning, elevhälsan men också för förskolor att använda i samband med inskolning.​

Kampanjen är enkel. En folder, ett förbrev och två nyckelringar skickas ut till hushåll med barn i förskoleklass och år 5 i de kommuner som anmält sig. Kampanjens budskap är att välja aktiva transporter framför att åka bil. Informationskampanjer har en begränsad effekt men den ökar betydligt då skolor väljer att arbeta med rörelse och aktiva transporter i undervisningen.

  • Informationsfolder (finns under kommunikationsmaterial)​
  • Förbrev(pdf)
  • Nyckellringarna som bifogas i postutskicket är i reflexmaterial men är inte en reflex. Sätt den på nyckeln eller dragkedjan intill den vanliga reflexen. Nyckelringen är av återvunnet material som kan återvinnas.​

Utskicket är inspirerat av projektet "Aktiva skoltransporter" som är framarbetat av Luleå tekniska universitet och testat och idag breddinfört i Luleå kommun under namnet "Jag tar mig framåt". Stort tack till Luleå tekniska universitet och Luleå kommun som banat väg och nu erbjuder andra möjlighet att nyttja deras erfarenheter och verktyg.

Jag tar mig framåt(lulea.se)

Aktiva transporter(aktivaskoltransporter.se)

Cirka 8-10 av länets 14 kommuner deltar årligen vilket omfattar ca: 75-80 procent av de aktuella hushållen i länet.​

Regionen tar fram material och bekostar utskicket. 

Kommunen tillhandahåller en kontaktperson på förvaltnignsnivå med uppdrag att informera aktuella hushåll, lärare och verksamheter (exempelvis förskola och elevhälsa) om kampanjen och vilket material som finns tillgängligt för respektive grupp.​

Förutom ovan nämnda uppdrag på förvaltningsnivån finns inga ytterligare krav på kommunen. Utskicket fungerar självständigt oavsett vad enskilda skolor/förskolor väljer att göra.

I samband med skolstart i Norrbotten genomför Region Norrbotten, Luleå tekniska universitet och  flera kommuner kampanjen Let’s gå, trampa på 2024-2026.

År 2024 deltar kommunerna Arvidsjaur, Arjeplog, Gällivare, Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå och Överkalix. Kampanjen är enkel och består av ett postutskick till hushåll i kommunen med barn i förskoleklass och år fem. 

  • Informationsfolder (finns underpanelen  kommunikationsmaterial)​
  • Förbrev(pdf)
  • Nyckellringarna som bifogas i postutskicket är i reflexmaterial men är inte en reflex. Sätt den på nyckeln eller dragkedjan intill den vanliga reflexen. Nyckelringen är av återvunnet material som kan återvinnas.

Kontaktpersonens ansvar är att upplysa hushåll med barn i förskoleklass och år 5 samt aktuella lärare om att kommunen deltar i kampanjen och var de hittar mer information. Respektive kommun avgör lämplig tidpunkt och kanal för information.

Kuverten skickas 9-12 augusti och förväntas nå de aktuella hushållen just innan skolstart. ​​

Information till hushåll med barn i f-klass och år fem: exempelvis via elevportal och/eller nyhetsbrev. Se exempeltext, loggor, filmer och annat material under panelen Kommunikationsmaterial.​​

Information till lärare och skola - f-klass och år 5. Informera aktuella lärare om förvaltningens eventuella rekommendation om att arbeta med aktiva transporter i undervisningen. I övrigt kan du hänvisa till regionens information och verktyg under panelen Lärare och skola. Här kan det också vara bra att nämna möjligheten för skolan att vinna 5000 kr för bästa arbetet samt webbinariet om universitetets lärportal 27 augusti. 

Från och med 2024 finns motsvarande information om Aktiva transporter för små barn 0-5 år samt för unga 11-15 år att ta del av för den som vill.

Materialet har tagits fram på försök och finns till en början bara nerladdningsbart under panelerna Aktiva transporter 0-5 år samt Aktiva transporter 11-15 år ​

Materialet kommer spridas till mödra-, barn- och familjecentraler samt barn och ungdomspsykiatrin (BUP) men fungerar också för kommunala verksamheter som förskola och elevhälsa. 

Vuxen och flera barn promenerar hand i hand

Att delta innebär att kommunens utbildningsförvaltning åtar sig att:

  • Fatta ett officiellt beslut (skolchef/tjänstepersonsledning) om att kommunens hushåll med barn i förskoleklass och år 5 ska få Regionens postutskick.
  • Utse en kontaktperson på förvaltningsnivå med uppgift att:
    • Informera skola/lärare om material att använda i undervisning eller marknadsföring. 
    • Informera hushåll/elev via elevplattform i samband med utskick samt påminnelse vårterminenens start. 

Förvaltningsledningen rekommenderas också överväga en uppmaning till skolan om att arbeta med aktiva transporter i undervisning och i samband med utskick.   

Vi föreslår - ni väljer

Förutom ovan nämnda uppdrag på förvaltningsnivån finns inga ytterligare krav på kommunen. Utskicket fungerar självständigt oavsett vad enskilda skolor väljer att göra. Däremot förstärks kampanjens genomslagskraft om skola/lärare väljer att arbeta med aktiva transporter i undervisningen, cirka 2–3 veckor i nära anslutning till utskicket. 

Att även skolan skulle arbeta mer med frågan var ett viktigt medskick som framkom i utvärderingen av kampanjens fyra första år. 

Foldern vänder sig till målsmän med barn 0-5 år och finns till en början bara digitalt och nerladdningsbar. Foldern finns för spridning av mödra-, barn- och familjecentraler men kan också användas vid inskolning på förskolan.

barn cyklar på en balanscykel

Om möjlighet att använda Aktiva transporter 11-15 år i mötet med elev. Foldern vänder sig till ungdomen själv och fokuserar på rörelse som en resurs för att behålla och/eller återfå psykisk hälsa. Foldern finns till en början bara digitalt och nerladdningsbar. Foldern kommer i september/oktober.

Foldern erbjuds också barn och ungdomshälsan, BUP samt UM.  

ungdom stånde med sin cykel

I samband med skolstart genomförs kampanjen Let’s gå, trampa på 2024-2026.

Kampanjen är enkel och består av ett postutskick till hushåll i kommunen med barn i förskoleklass och år fem. Kuverten skickas 9-12 augusti och förväntas nå de aktuella hushållen just innan skolstart. ​

Ett viktigt led i att ändra beteende och göra mer hälsosamma val är att mottagaren nås av samma budskap från olika aktörer och genom olika kanaler. Genom att arbeta med aktiva transporter i undervisningen under 2-3 veckor kan du som lärare förstärka effekten av kampanjen, öka trivseln och studieron i klassrummet på köpet.  ​​

Filmer, texter och annat övrigt material finns samlat under panelen kommunikationsmaterial. ​

​Tävling

Tävla om den mest kreativa lösning för att öka den fysiska aktiviteten bland klassens elever? ​

Vinn 5000 kronor att arbeta vidare med att öka den fysiska aktiviteten bland skolans elever. Priset betalas ut till skolan.

Tävlande kan vara lärare för och elever i förskoleklass och år 5 samt elevråd. Tävlingsformulär (länk kommer i augusti).

Anna-Karin Lindqvist samt Stina Rutberg, båda biträdande professorer Luleå tekniska universitet utgör Jury. Beslut om vinnare kan ej överklagas. Sista datum för att skicka in tävlingsbidrag är 14 oktober. Vinnare meddelas med e-post fredag 8 november.​

Webbinarium

Presentation av lärarportal.

Datum: 27 augusti
Tid: kl: 15.00-15.30
Plats: digitalt.
Målgrupp: lärare (f-klass och år 5).
Föreläsare Anna-Karin Lindqvist, bitr professor LTU ​

Anslut till mötet

Två barn den ena kör den andra i rullstol

Färre än hälften av norrbottniska barn i årskurs fyra kommer upp till de rekommenderade 60 minuterna av rörelse per dag. I årskurs sju är det 73 procent som inte når målet, i gymnasiet 78 procent. Av de barn som uppnådde rekommendationen 2021/2022 uppgav 70 % att de gick/cyklade till skolan en stor del av året.

Pojke i gul cykelhjälm cyklande i full fart

I utvärderingen av Let's gå – trampa på 2023 framkom att hushållen gärna såg ett större engagemang från skolan i samband med att kampanjen genomfördes. Därför kan det vara viktigt att kommunicera att kommunen också står bakom budskapet och var hushållen hittar mer information. ​

Exempeltext

Nu börjar skolan - Let’s gå, trampa på!​

Barn rör sig allt mindre i vardagen och det är inte bra. Förut cyklade barnen till skolan. Idag blir de ofta skjutsade eller åker elsparkcykel eller A-traktor. I samband med skolstart dimper det ner ett kuvert i brevlådan med uppmaning att välja att gå och cykla dit vi ska - där det går, året om, helt eller del av väg. ​​

Enligt rekommendation (2022) bör detta ske tillsammans men så småningom kan barnet gå själv  - när vuxna och barn tycker det fungerar, utifrån barnets förmåga och trafikmiljö. Utskicket är ett samarbete med Region Norrbotten och Luleå tekniska universitet. www.norrbotten.se/letsgatrampapa ​

Fysisk aktivitet innan skolan förstärker inlärningsförmåga och möjligheten att nå kunskapsmålen. Dels för att eleven själv blir piggare och mer koncentrerad men också för att det blir lugnare i klassrummet. Därför kan det bli ett ökat fokus på rörelse och dess förträffligheter under kommande veckors lektioner. ​​

Ladda ner en hälsosam aktivitetskalender för en mer hälsosam höst och delta i utlottning av 2500 kr till en cykel.  

qrkod

Informationsfolder

  • Let's gå – trampa på 0-5 år (För nedladdning till privatpersoner, mödra- och barn hälsocentraler samt förskolor) länk i september/oktober​
  • Let's gå – trampa på 6-10 år (Postutskick till hushåll med barn i förskoleklass och år 5 åren 2024-2026) ​
  • Let's gå – trampa på 11-15 år (För nedladdning till privatpersoner, ungdomsmottagningar, elevhälsa samt barn- och ungdomspsykiatri (BUP). Länk i septemper/oktober

Let's gå - trampa på

logotype för kampanjen let's gå, trampa på

Joanna Hansson
Strateg hållbarhetsenheten, Regionstaben
Telefon: 0920-284 383 
E-post: joanna.hansson@norrbotten.se

Anna-Karin Lindqvist
Biträdande professor, Luleå tekniska universitet
Telefon: 0920-493986
E-post: Anna-Karin.Lindqvist@ltu.se

Machosamtalet är ett material som riktar sig till dig som vill komma igång med ett jämställdhetsarbete på din arbetsplats. Materialet syftar till att förändra begränsande manlighetsnormer eller rent av bryta upp en machokultur.

Manlighet är ofta kopplat till att upprätthålla en stark fasad, inte visa sårbarhet, vara målmedveten och självständig. 

Samtidigt är män överrepresenterade i statistiken både vad gäller arbetsplatsolyckor och självmord. 

Ett aktivt arbete med att förändra begränsande normer för manlighet kan ge stora vinster för icke-binära, kvinnor och män och för samhället som helhet. Det kan leda till förbättrad hälsa, breddad rekrytering, mer jämställda relationer, minskat våld och samtidigt bidra till bättre kvalitet på arbetsplatsen. 

Machosamtalet är ett samarbete mellan Region Norrbotten och Region Västerbotten.

Machosamtalet består av tre korta filmer som avslutas med diskussionsfrågor.

Materialet är lämpligt att använda under en APT eller en planeringsdag på arbetsplatsen. Det går att se alla filmerna vid ett och samma tillfälle eller vid olika tillfällen. Till materialet finns också en handledning med bakrundsinformation, råd och förslag på upplägg till dig som vill använda materialet.

Film 1: Normer kring manlighet (youtube.com)

Film 2: Att visa känslor på arbetsplatsen (youtube.com)

Film 3: Att fråga, lyssna och prata (youtube.com)

2021/2022

Här kan du ta del av fakta kring skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten läsåret 2021/2022. Årets tema: Pandemins effekter på barn och ungas hälsa och levnadsvanor. 

Rapport: Barn och ungas hälsa och levnadsvanor (pdf)

Tabellbilaga skickas på begäran.
Kontakta Joanna Hansson
E-post: joanna.hansson@norrbotten.se

2020/2021

Här kan du ta del av fakta kring skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2020/2021. Årets rapport har fokus fysisk aktivitet och dess inverkan på mående, skolprestation, sömn och så vidare.

Rapport skolelevers hälsa och levnadsvanor 2020/2021 (pdf)

Tabellbilaga skickas på begäran.
Kontakta Joanna Hansson
E-post: joanna.hansson@norrbotten.se

2019/2020

Här kan du ta del av fakta kring skolbarns hälsa och levnadsvanor i Norrbotten 2019/2020.

Rapport 2019/2020 (pdf)

Tabellbilaga skickas på begäran.
Kontakta Joanna Hansson
E-post: joanna.hansson@norrbotten.se