Hemsjukvård och hembesök - samverkan

Beslut:

Att ansvaret för utfärdande av intyg för bostadsanpassning övergår till kommunerna.

Inkontinenshjälpmedel, diabetestekniska hjälpmedel och sjukvårdsmaterial

Vid en kommunalisering behöver hemsjukvården ha tillgång till förbruknings- och provtagningsmaterial inom kommunernas egen organisation. För att skapa en effektiv hemsjukvård, med bland annat så lite restid som möjligt behöver förråd finnas nära personalen och vara tillgängliga dygnet runt alla dagar i veckan.

Beslut:

  • Förskrivnings- och kostnadsansvar för inkontinens- och diabetestekniska hjäpmedel till hemsjukvårdspatienter övergår till kommunerna.

Livsmedel för särskilda näringsändamål 

Kostnadsansvar för speciallivsmedel till exempel sondnäring och närinigsdryck kvarstår på regionen.

Beslut:

Dietistkompetensen kan avropas av den kommunala hemsjukvården i enskilda ärenden.

De personer som har behov av samordnade insatser ska erbjudas en samordnad individuell plan, SIP.

I januari 2023 trädde lagen om egenvård  (2022:1250) i kraft.

Ändrade regler vid egenvård – Meddelandeblad (pdf)(socialstyrelsen.se) .

Socialstyrelsens föreskrift (SOSFS 2009:6) har upphört att gälla.
Med anledningen av det ska en ny samverkansrutin tas fram.   

Socialstyrelsens definition av habilitering är*:

"Insatser som ska bidra till att en person med medfödd eller tidigt förvärvad funktionsnedsättning, utifrån dennes behov och förutsättningar, utvecklar och bibehåller bästa möjliga funktions-förmåga samt skapar goda villkor för ett självständigt liv och att aktivt kunna delta i samhällslivet."

Vuxenhabilitering utförs av kommunerna som en del av insatserna för personer som bor i särskilt boende. Landstingets habilitering omfattar insatser till personer som bor i ordinärt boende, samt specialistinsatser i form av läkare även för personer som bor i särskilt boende.

Beslut:

Habilitering i ordinärt boende som utförs på primärvårdsnivå kommunaliseras.

Regionen svarar för insatsen Råd och stöd enligt LSS till alla oavsett boendeform och ålder.

Socialstyrelsens definition av hembesök:
"Öppenvårdsbesök i patientens bostad eller motsvarande."

En överföring av hembesöken till kommunerna i Norrbottens län omfattar både oplanerade och planerade hembesök för personer 18 år och äldre. Denna typ av besök förutsätter inte en upprättad vårdplan.

Beslut: 

  • Huvudinriktningen är att öppenvårdsbesök ska utföras på mottagning.
  • Hembesök av hemsjukvårdens personal görs i de fall där legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal bedömer att det finns ett vårdbehov.
Både oplanerade och planerade hembesök på primärvårdsnivå hos personer från 18 år kommunaliseras. Oplanerat besök avser insats från sjuksköterska vid oförutsedda behov.
Hembesök som ingår i en patientutredning på vård- eller hälsocentral omfattas inte av förslaget.

Slutrapport om Ädelreformen anges att hemsjukvård är  - All form av sjukvård som tillgodoser sjukvårdsbehov över längre tid och kan genomföras i vårdtagarens hem.

I arbetsuppgifterna ingår ett brett spektrum av insatser från enkla åtgärder som kan skötas av vårdbiträden/undersköterskor på delegation.

  • Ansvaret för all planerad hälso- och sjukvård på primärvårdsnivå, som med bibehållen patientsäkerhet kan ges i den enskildes hem, övergår till kommunen
  • Kommunen har ansvar för insatser inom hemsjukvård i ordinärt boende från den dag behovet uppstår och samordnad individuell plan har upprättats
  • Hemsjukvård omfattar alla sjuksköterskeinsatser samt rehabilitering och habilitering av sjukgymnast och arbetsterapeut
  • Hemsjukvård avser alla diagnoser och utförs hela dygnet. Hemsjukvård omfattar palliativ vård på primärvårdsnivå, samt intyg om munhälsa
  • Omfattar alla personer från 18 år och äldre i behov av hälso- och sjukvårds i hemmet enligt tröskelprincipen

 

Gällande kommunernas hemsjukvårdspatienter och boende inom SÄBO

Enligt hemsjukvårdsavtalet - slutrapport kommunaliserad sjukvård i hemmen (2013) är ansvaret för medicinsk fotvård överförd till kommunerna utifrån tröskelprincipen, samt ansvaret för boenden inom SÄBO. 

Läkare vid hälsocentral ska därav inte skriva remisser för medicinsk fotvård,den bedömningen kan göras av kommunerna egna distrikt/sjuksköterskor.  

Socialstyrelsens definition av rehabilitering* är:
"Insatser som ska bidra till att personer med förvärvad funktionsnedsättning, utifrån dennes behov och förutsättningar, återvinner eller bibehåller bästa möjliga funktionsförmåga samt skapar goda villkor för ett självständigt liv och att aktivt kunna delta i samhällslivet."

Specifik rehabilitering kan beskrivas som tidsbegränsade insatser som ges av legitimerad arbetsterapeut eller legitimerad sjukgymnast och som vid överförande till annan personal delegeras och/eller ordineras.

Vardagsrehabilitering sker genom att personal och närstående använder ett rehabiliterande förhållningssätt som ger personen möjlighet att i sin vardagsnära miljö bibehålla, utveckla och förbättra sina förmågor och färdigheter. Vardagsrehabilitering utförs idag i stor utsträckning av kommunens personal i särskilda boenden och i hemtjänsten med handledning av arbetsterapeuter och sjukgymnaster.

* Socialstyrelsens termbank 2007

Beslut:

Rehabiliteringsinsatser på primärvårdsnivå som utförs i hemmet ingår i kommunaliseringen.

Hembesök av sjukgymnast/arbetsterapeut görs i det fall där det är motiverat utifrån patientens behov. Det blir då ett kommunalt ansvar. Bedömningen görs av legitimerad personal.

Hembesök som ingår i en patientutredning, exempelvis demenssjukdomar, som utförs av vårdcentralens legitimerade personal omfattas inte av förslaget.

Kostnadsansvaret för sjukvårds- och provtagningsmaterial övergår till den kommunaliserade sjukvården i ordinärt och särskilt boende.

Tröskelprincipen ska gälla, vilket innebär att patienten i första hand ska ta sig till vårdcentralen för vård. Kommunen ansvarar för den hälso- och sjukvård som ges i det egna hemmet till personer som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller social situation (t ex psykiska besvär, saknar stöd från anhöriga) inte på egen hand eller med stöd kan uppsöka vårdcentral/mottagning. Tröskelprincipen innebär även att ansvaret för hembesök hos personer som inte är inskrivna i hemsjukvården ingår i kommunens uppdrag.

Beslut om att en patient tillhör hemsjukvården eller har behov av hembesök fattas av den legitimerade personal, på sjukhus, vårdcentraler och i kommunerna som möter patienten. Det innebär att båda huvudmännen kommer att göra bedömningar om patienten själv eller med stöd av annan kan uppsöka vårdcentral/mottagning eller ej.

Beslut

  • Vid kommunaliseringen av hemsjukvård och hembesök ska tröskelprincipen enligt ovan gälla.