Natrium, Dv-, Kalium, Dv-, Klorid, Dv-, Karbonat, Dv-, pH, Dv-
Utförande laboratorium
Klin kem lab Sunderbyn
Remiss
Elektroniskt via VAS alt pappersremiss.
Provkoder i VAS:
DV-Natrium: DVNa
DV-Kalium: DVK
DV-Klorid: DVCl
DV-Karbonat: DVkarb
Provtagning
Dialysvätska i plaströr, art. nr. 16580.
För analys av karbonat måste provröret vara helt fyllt.
Provtagningsmaterial
Provhantering
Transporteras så snart som möjligt till laboratoriet.
Svarsrutiner
Analyseras vid ankomst.
Referensintervall/Beslutsgräns
Dialysavdelningar följer gränser satta av Svensk Läkemedelsstandard.
Medicinsk bakgrund/Tolkning
Patienter med uremi p.g.a. allvarlig njursvikt, behandlas med dialys för att kunna hålla balans i blodet av elektrolyter och andra nedbrytningsprodukter som ansamlas. Detta sker ofta med hjälp av en dialysmaskin i form av så kallad hemodialys. Under denna process möts patientens blod och hemodialysvätska för att ett utbyte mellan dessa skall kunna ske.
För att kontrollera att dialysmaskinerna fungerar som de skall vid blandning av hemodialysvätskekoncentrat och renat vatten, tar man regelbundet (6 ggr/år) prover från hemodialysvätskan hos varje maskin, för att se att natrium, kalium, klorid och karbonat håller sig inom vissa gränser enligt Svensk Läkemedelsstandards riktlinjer. Vid t.ex. validering av en ny dialysmaskin eller av en ny typ av hemodialysvätskekoncentrat ska även pH kontrolleras. Detta är dock inget som sker med regelbundenhet. Enligt läkemedelverket ska i rutindrift åtminstone en positiv jon, en negativ jon och bikarbonat bestämmas.
Det finns två olika koncentrat som dialysen nu använder och det är fr.a. kaliumhalten som skiljer sig i dessa. Vilken man använder sig av beror på patientens elektrolytstatus före behandling.
Hos vissa patienter räcker det inte med hemodialys utan man måste också utföra hemofiltration för att få bort ämnen med större molekylvikt. Denna process, som bara vissa typer av dialysmaskiner klarar av, gör att patientens blod måste möta ännu större volymer av hemodialysvätskan och det innebär att gränserna för vad kalium får variera mellan är ännu snävare och proverna tas också något oftare (1 ggr/mån).
Interferens och felkällor
För låga karbonatvärden fås när provrören inte är helt fyllda.
Metod
Na, K och Cl potentiometri, jonselektiv.
pH och pCO2 potentiometri.
Karbonat beräknas från pCO2 och pH.
Ackrediterad
Ja, Na, K och Cl