HbA1c, B- Hemoglobin A1c, B-
Utförande laboratorium
Klin kem lab, Sunderby sjukhus
Remiss
Elektroniskt via VAS (provkod: HbA1c) eller pappersremiss.
Provtagning
Venblod i 5mL rör med tillsats av EDTA, art. nr. 12131 alternativt kapillärblod (mikrotainer med EDTA tillsats, art. nr. 21850).
Provtagningsmaterial
Provhantering
Hållbart: 8 timmar i rumstemperatur.
7 dagar i kyla.
Prover som fryses skall förvaras i -70 eller kallare
Svarsrutiner
Analyseras måndag-fredag dagtid
Referensintervall/Beslutsgräns
< 50 år: 27 – 42 mmol/mol.
≥ 50 år: 31 – 46 mmol/mol.
Gräns vid diagnostik ≥ 48 mmol/mol. Se vidare under Medicinsk bakgrund.
Medicinsk bakgrund/Tolkning
I de röda blodkropparna finns hemoglobinet (Hb) A1 med flera varianter, framför allt HbA1c. Denna är glykerad genom irreversibel kovalent bindning med glukosmolekyler. Omfattningen av denna glykering är proportionell mot den genomsnittliga koncentrationen glukos i blodet upp till 2-3 månader före provtagningen. Vid tillstånd med ökad omsättning av erytrocyter till exempel som talassemi och hemolytisk anemi samt homozygoti för HbS och C, samt efter blodtransfusion erhålls falskt låga värden av HbA1c (se även interferens och felkällor). Falskt höga värden är ovanligare men kan uppkomma om erytropoesen avstannar, till exempel vid järnbrist.
HbA1c används vid metabol kontroll av diabetes. Det finns ett exponentiellt samband mellan HbA1c-nivå och utveckling av komplikationer. God kontroll hos patient med nydiagnostiserad typ 2 diabetes motsvarar HbA1c 42-52 mmol/mol och för patient med längre, känd diabetesduration och/ eller problem att uppnå lägre målvärden på grund av biverkningar 53-69 mmol/mol. Sedan 2014 är HbA1c även godkänd som metod för att diagnostisera diabetes mellitus typ 2 hos vuxna > 20 år. För detta krävs två HbA1c värden ≥ 48 mmol/mol eller ett prov ≥ 48 mmol/mol samtidigt som P-glukos (fastande eller efter glukosbelastning) är över gränsen för diabetes. HbA1c ska dock inte användas för diagnos av diabetes mellitus typ 1, eller på gravida och barn. Skärpta kvalitetskrav ställs på metoden om den används för diagnossättning.
Interferens och felkällor
Vid ökad hemoglobinomsättning, som vid hemolys eller blödning minskar HbA1c -värdet påtagligt och är inte tillförlitligt.
Blodtransfusioner kan påverka HbA1c-koncentrationen i patientprovet.
Heterozygota HbS, HbC-, HbE- och HbD-varianter påverkar inte HbA1c -värdet.
Vid homozygota Hb-varianter av ovanstående (t.ex. SS eller CC), finns inget HbA och då kan inte heller HbA1c bestämmas.
Nivåer > 5 % av HbF interfererar med analysen och ger falskt lägre värden av HbA1c. Orsaken är att total Hb blir högt men eftersom HbF ej glykeras så blir andelen glykerat Hb av total Hb falskt lågt.
Detta gäller aven patienter med känd hereditär persisterande fetalt hemoglobin.
Även patienter med beta-thalassemia minor kan ha HbF koncentrationer > 5 %.
Metod
Enzymatisk metod
Ackrediterad
Ja