Anti-FXa LMWH
Utförande laboratorium
Klin kem lab, Sunderby sjukhus.
Remiss
Elektroniskt via VAS (provkod:aFXa) och/eller pappersremiss.
Provtagning
Venblod eller artärblod i citratrör, art. nr. 15242.
Röret ska fyllas minst till markeringen.
Provtagningsmaterial
Provhantering
Centrifugeras i 2 x 10 min 22oC vid 2000 x g (se nedan). Inför transport ska plasman pipetteras av. Lämna 1 cm plasma ovanför blodkropparna.
Prov som inte ankommer till laboratoriet för analys inom 4 timmar ska skickas fryst och ska då centrifugeras i 2 x 10 min vid 2000 x g innan det pipetteras av och fryses. Märk röret så att det framgår att det är dubbelcentrifugerad citratplasma.
Hållbarhet ej centrifugerat:
4 timmar
Hållbarhet för avhällda prover:
4 timmar i rumstemperatur
72 timmar i frys , -20˚C.
6 månader i frys. -70˚C.
Svarsrutiner
Analysen utförs måndag och torsdag.
Referensintervall/Beslutsgräns
Se FASS.
Medicinsk bakgrund/Tolkning
Faktor Xa-molekylen har normalt en funktion att aktivera protrombin och därmed bilda trombin. Anti-Faktor Xa analysen är en funktionell analys som underlättar mätning av direkt hämning av faktor Xa och kan användas för monitorering av behandling med lågmolekylärt heparin (LMWH), till exempel Fragmin® och Innohep®. I vanliga fall behövs ingen monitorering, men för vissa patientgrupper, till exempel vid nedsatt njurfunktion kan en mer noggrann övervakning behövas.
Analysen är ett indirekt mått på hur väl antikoagulerad patienten är av heparin behandlingen. Aktiviteten hos både ofraktionerat (UFH) och lågmolekylärt heparin (LMW) är beroende av deras bindning till antitrombin. Bindning av heparin till antitrombin inducerar en konformationell förändring i molekylen som påskyndar antitrombins hämmande aktivitet. När en individ inte tar antikoagulantia behandling bör anti-Xa koncentrationen vara noll eller omätbar. Internetmedicin.se har föreslagen tolkning för anti-Xa-nivåer.
Interferens och felkällor
Interferens av Rivaroxaban, Apixaban, Fondaparinux, Danaparoid Natrium och PF4 kan förekomma
Metod
Kromogent test.
Ackrediterad
Nej