Preventivmedel

Patienten betalar för preventivmedlet på apoteket. 

  • Kopparspiral och pessar samt utprovning och insättning tillhandahålls gratis för patienter till och med 25 år. Återbesök för kontroll, förnyad rådgivning eller avlägsnande av livmoderinlägg är kostnadsfritt.  
  • Besök för rådgivning, administration eller utprovning av pessar, insättning av kopparspiral, livmoderinlägg och preventivmedelsinjektioner samt återbesök är kostnadsfria för patienter oavsett ålder. Rådgivning kan ges av läkare, barnmorska, sjuksköterska eller kurator. 

Receptbelagda preventivmedel inom förmånen (p-piller, minipiller, p-stav, p-plåster, p-ring, hormonspiral och p-spruta) samt de medicinsktekniska produkterna pessar och kopparspiral för ungdomar till och med 25 år subventioneras till 100 procent av kostnaden.

Undantag - Subventionen omfattar även vaginalinlägg (NuvaRing, Ornibel och Vagiprev), samt Evra, Zoely, Qlaira och Slinda som inte ingår i förmånssystemet. Slinda subventioneras endast om minst en annan gestagenmetod har provats och gett biverkningar, andra preventivmetoder är olämpliga och receptet är förskrivet av läkare med gynekologisk specialistkompetens. 

Kondomer till ungdomar till och med 25 år är avgiftsfria om de utdelas i samband med rådgivning vid länets ungdomsmottagningar eller motsvarande. 

Subventionering av preventivmedel gäller när receptet är utfärdat av personal verksam inom Region Norrbotten, privat hälsocentral inom vårdvalet, privat läkare verksam enligt lagen om läkarvårdsersättning eller som har avtal med Region Norrbotten. 

På receptet ska noga anges att förskrivningen omfattas av subventionering genom att skriva ”prev norrbotten” i patientanvisningen.

Beträffande faktureringsrutin se:

Läkemedel - riktlinjer och subventioner

Akutpreventivmedel är receptfria. Idag tillhandahålls akutpreventivmedel gratis för patienter till och med 25 år vid mödravårdscentraler och ungdomsmottagningar och i viss mån vid jourcentraler. De flesta som är i behov av akutpreventivmedel vänder sig direkt till ett apotek. 

Ett besök vid ungdomsmottagning eller mödravårdscentral för ett akutpreventivmedel ger dock möjlighet att få kontakt med personen (speciellt personer med riskbeteende) och i samband med detta informera om sexuellt överförbara sjukdomar och ordna ett lämpligt preventivmedel. Sådana insatser är förebyggande och minskar risken både för smittspridning och för aborter.