Ambulanssjukvård

närbild på del av ambulans och en arm med logga för ambulanssjukvården i Norrbotten

Ambulanssjukvården bedrivs i regionens regi och ambulansstationer finns i alla länets kommuner. Vägambulanser, ambulanshelikopter och ambulansflygplan finns i beredskap dygnet runt - året om.

SOS Alarm i Norrbotten ansvarar för regionens alarmeringsfunktion.

Inför somrarna söker vi alltid ambulanspersonal men även under andra tider på året kan behov finnas. Vanligen söker vi följande personalkategorier:

  • Ambulanssjuksköterskor
  • Ambulansundersköterskor

Kontakta den ambulansstation som intresserar dig så kanske just du får möjlighet att arbeta i Norrbotten. Många har provat och stannat kvar.

Läs mer om våra lediga jobb, förmåner och mycket mer på norrbotten.se

Jobba hos oss

Ambulansområde Norr

Ambulansstationerna Kiruna, Vittangi

Marie Sixtensson
Tf. Enhetschef
Telefon: 070-584 20 32
E-post: marie.sixtensson@norrbotten.se 

Ambulansområde Mitt

Stationerna Gällivare, Jokkmokk, Pajala

Enhetschef Malin Jatko
E-post: malin.jatko@norrbotten.se

Enhetschef Birgitta Emmoth Niemi
E-post: birgitta.emmoth-niemi@norrbotten.se  

Ambulansområde Östra

Stationerna Kalix, Haparanda, Överkalix, Övertorneå

Enhetschef Marjo Mourujärvi
E-post: marjo.mourujarvi@norrbotten.se

Enhetschef Ann-Charlotte Paavola
E-post: ann-charlotte.paavola@norrbotten.se  

Ambulansområde Luleå-Boden

Stationen Luleå

Enhetschef Nina Ringvall
Telefon: 070-333 10 46
E-post: nina.ringvall@norrbotten.se 

Stationen Boden

Enhetschef Linnea Kågström
E-post: linnea.kagstrom@norrbotten.se  

Ambulansområde Södra

Stationerna Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog

Enhetschef Jörgen Ek
E-post: jorgen.ek@norrbotten.se

Enhetschef Hans Anundi
E-post: hans.anundi@norrbotten.se 

Är du arrangör till evenemang där krav på ambulansberedskap finns så kan Ambulanssjukvården i Norrbotten i de flesta fall erbjuda denna sjukvårdstjänst.

Det finns två alternativ och arrangören/beställaren avgör vilken beredskapslösning man önskar.

1. Vid akut sjukdom eller olycksfall kontaktas SOS Alarm via 112 som bedö­mer om vårdbehovet kräver ambulans. Om så är fallet skickas närmaste ambulans till sjukdoms- skadeplatsen.

2. Ambulanssjukvården tillhandahåller ambulanspersonal och ambulans på plats hos arrangören för den tid beredskapsbehovet finns. Priset är 2700 kr per timme och avtal ska tecknas med lokal enhetschef.

Önskas ambulansberedskap enligt alternativ 2 så kontaktas ambulanschef/ansvarig på närmaste ambulansstation. (se Kontakta oss) I vissa fall kan den lokala ambulansstationen av verksamhetsskäl inte erbjuda denna tjänst. Arrangören/beställaren hänvisas då till annan ambulansstation.

Utöver de egna ambulansresurserna finns ett samarbete med ambulanssjukvården i Norge och Finland om samverkan över nationsgränserna.

Mellan Region Norrbotten och Region Västerbotten tillämpas "Gränslös dirigering" vilket innebär att närmaste vägambulans eller ambulanshelikopter larmas över länsgränsen vid akuta larm.

Samarbetsavtal finns med Sjöfartsverket om transport i skärgårdsmiljö och samtliga kommuners räddningstjänst om transport i terräng.

Inom fjällområdet finns avtal med polismyndigheten om samverkan vid fjällräddning.

I ett antal glesbygdsorter i kommunerna Piteå, Boden, Luleå, Älvsbyn, Jokkmokk, Kalix, Pajala, Gällivare och Kiruna bedrivs IVPA i samverkan med berörd kommunal räddningstjänst.

Region Norrbotten är ansluten till systemet Sms-livräddare för att frivilliga livräddare snabbt ska kunna hjälpa till vid ett hjärtstopp.

Som frivillig livräddare får du en notis via appen Sms-livräddare när någon ringer 112 om ett misstänkt hjärtstopp i din närhet. Målet är att frivilliga ska kunna påbörja hjärt- och lungräddning (HLR) så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på ambulans.

Vid ett hjärtstopp är tiden helt avgörande och ju snabbare hjärt- och lungräddning kan påbörjas desto större är chansen till överlevnad. Den som har ringt 112 behöver vara beredd på att släppa in en eller flera frivilliga till den som drabbats av hjärtstopp. Varje hjärta räknas!

För att bli sms-livräddare behöver du vara minst 18 år, ha utbildning i hjärt- och lungräddning och ladda ner appen Sms-livräddare. Ladda ner appen på App Store eller Google Play.

Filmen visar hur det funkar att vara SMS-livräddare.

 

Statistik över antal livräddare
I januari 2024 finns 4 451 registrerade livräddare i Norrbotten.