Sjukresor

Regionen har det ekonomiska och administrativa ansvaret för sjukresor. Regionen har inget formellt ansvar för att ordna resmöjligheter till och från vårdinrättningar. Reglerna är i huvudsak gemensamma för de fyra nordligaste regionerna.  

En sjukresa är en resa som sker från/till en persons bostadsadress (folkbokföringsadress) eller plats för akut insjuknande vid besök hos en vårdgivare för vård och behandling. 

Billigaste färdsätt (buss, tåg och egen bil) ska användas där så är möjligt

Personer som har rätt till resebidrag. 

Personer som är bosatta (folkbokförda) inom Norrbottens län och är försäkrade enligt socialförsäkringsbalken har rätt till resebidrag. Följande undantag från huvudregeln om folkbokföring ger rätt till resebidrag: 

För barn som växelvis bor hos bägge föräldrarna ersätts resan från båda bostadsadresserna. Det gäller både vid akut och planerad vård. 

För barn och ungdomar under 20 år som har skolgång på annan ort ersätts resan vid både akut och planerad vård från den ordinära bostadsadressen eller från den tillfälliga bostadsadressen, det vill säga skolorten.

Detta gäller även efter det att eleven fyllt 20 år så länge denne genomgår grund- eller gymnasieskola eller motsvarande utbildning. 

För barn och ungdomar under 20 år som är placerade i familjehem på annan ort ersätts resan vid både akut och planerad vård från den ordinarie bostadsadressen eller från den tillfälliga bostadsadressen, det vill säga från familjehemmet. 

En person som av särskilda skäl kan antas bli utsatt för brott och förföljelser medges att vara folkbokförd på den gamla folkbokföringsorten, så kallad kvarskrivning (16 §). Kvarskrivning får även avse den utsatte personens medflyttande familj. Det innebär att kvarskrivna har rätt till vård i den region de vistas i även om de är folkbokförda i en annan region.  

Kvarskrivna har rätt till sjukresebidrag i den region där man är bosatt.  

I befolkningsregistren saknas uppgifter på namn och adress för kvarskrivna. Enbart personnumret är offentligt. 

Observera

All skriftlig kommunikation (inklusive utbetalning av sjukresebidrag) ska ske via en särskild utsedd person på Skatteverket. En kvarskrivens adress får aldrig bli offentlig. 

Avser svensk medborgare som är bosatt utomlands och inte folkbokförd i Sverige. Utlandssvenskar har rätt till sjukresebidrag vid akut vård och nödvändig vård och i vissa fall även vid planerad vård.

Intyg E112, utfärdat i bosättningslandet, krävs vid planerad vård. 

Avser en person, samt dennes medföljande familj, som arbetar utomlands på uppdrag av svensk statlig arbetsgivare. Under utsändningstiden är personen folkbokförd i Sverige och betraktas som boende där.

Utsända personer, samt medföljande familj, har rätt till sjukresebidrag vid både akut och planerad vård. 

Avser personer som omfattas av förordningen (EEG) 1408/71 eller (EG) 883//2004 eller annan sjukvårdskonvention/avtal.

Personen ska kunna uppvisa det blå EU-kortet.

De har rätt till sjukresebidrag vid akut vård och nödvändig vård. 

Patienten ska kunna visa upp ett giltigt LMA-kort som intygar att patienten är registrerad som asylsökande hos Migrationsverket.  

Person som fyllt 20 år är berättigade till sjukresa vid omedelbar sjukvård och tandvård, vård som inte kan anstå, mödra- och förlossningsvård, vård vid abort och preventivmedelsrådgivning.  

Person som inte fyllt 20 år är berättigade till sjukresa på samma villkor som barn och ungdomar bosatta inom länet. 

Om en person under en på förhand bestämd tid om högst sex månader regelmässigt tillbringar sin dygnsvila på annan fastighet än där han har sin egentliga hemvist, ska ingen ändring av folkbokföring göras. 

För dessa personer med dubbla bosättningar, till exempel en bostadsadress under vinterhalvåret och en annan under sommarhalvåret, ersätts resor vid planerad vård högst motsvarande som från folkbokföringsadress. Vid akut vård ersätts resor från folkbokföringsadress eller vistelseadress. 

En vistelse leder inte till ändrad folkbokföring om den ändrade bosättningen enbart beror på vård vid en institution för sjukvård, vård av unga eller vård av missbrukare.

Vid planerad vård ersätts resor högst motsvarande som från folkbokföringsadress.

Vid akut vård ersätts resor från folkbokföringsadress eller vistelseadress.  

Bidrag för resor till planerad vård 

Besök på hälsocentral

Bidrag lämnas högst för:
Resa mellan bostaden (folkbokföringsadressen) och den hälsocentral där patienten är listad och inom den kommun patienten är folkbokförd. Ifall patienten är listad vid hälsocentral i annan kommun ersätts sjukresa från patientens folkbokföringsadress i de fall avståndet till hälsocentralen är kortare än till närmaste hälsocentral i den kommun patienten är folkbokförd. 

Besök på sjukhus  

Bidrag lämnas högst för:
Resa mellan bostaden (folkbokföringsadressen) och det sjukhus som besökts.  

Besök på folktandvårdsklinik 

Bidrag lämnas högst för:
Resa mellan bostaden (folkbokföringsadressen) och närmaste folktandvårdsklinik inom Norrbotten. 

Bwsök på specialisttandvårdsklinik 

Bidrag lämnas högst för:
Resa mellan bostaden (folkbokföringsadressen) och valfri regionsstyrd specialistklinik. 

 

Bidrag ges för resa med billigaste möjliga färdsätt med hänsyn till patientens medicinska tillstånd från bostaden eller platsen för insjuknandet till närmaste sjukhus, hälsocentral eller folktandvårdsklinik inom Norrbotten.  

Återresa anses påbörjad vid den vårdinrättning till vilken bidrag för framresa beräknats. Detta gäller dock inte om överflyttningsresa företagits genom regionens försorg. 

Resor från den vårdinrättning som besökts ersätts till bostadsadress (folkbokföringsadress) eller till den plats resan påbörjades med billigaste färdsätt utifrån patientens medicinska tillstånd. Resor vid planerad vård ersätts dock högst till bostadsadress (folkbokföringsadress). 

Om det är medicinskt motiverat kan resa från vårdinrättning ersättas till annan plats än bostaden eller till den plats varifrån resan till vårdinrättningen startade. Ett godkännande av vårdpersonal krävs om att vistelseadressen är annan än folkbokföringsadressen och under vilken tid den gäller. Under denna tid ersätter regionen resor till och från vårdinrättning från och till den adress som patienten vistas på. 

Bidrag för hela eller del av resekostnad ska lämnas vid sådan vård och behandling som avser: 

  • Läkarbesök, sjukvårdande behandling, röntgenundersökning och provtagning i samband med sjukdom  eller enligt vårdavtal samt vård hos privatpraktiserande läkare enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning eller lag om ersättning för fysioterapi enligt lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik samt vård hos privat leverantör inom vårdvalet. 
  • Sjukhusvård på grund av sjukdom eller förlossning. 
  • Rådgivning om viss födelsekontrollerande verksamhet m m (preventivmedels-, abort- eller steriliseringsrådgivning) som ersätts enligt föreskrifter som regeringen meddelar. 
    Anmärkning: Ersättning lämnas även när rådgivningen bedrivs av organisationer med Inspektionen för vård och omsorgs tillstånd.  
  • Undersökning på sjukhus eller hos läkare enligt förordningen (1975:1157) om ersättning för vissa läkarutlåtanden m m (rehabiliteringsutredning, pensionsprövning, handikappersättning eller vårdbidrag).  
    Anmärkning: Inget avdrag för egenavgift får göras. 
  • Utprovning och anpassning av hjälpmedel ges till personer som regionen har förskrivningsansvar för. Resor ersätts även till externa vårdgivare med avtal, t ex bröstprotesutprovare. Remiss krävs. 
  • Tandvård som avses i lagen (2008:145) om statligt tandvårdsstöd inom folktandvård, vid odontologisk fakultet eller hos försäkringsansluten privatpraktiserande tandläkare. 
  • Besök på grund av sjukdom hos läkare inom studerandeorganisationernas hälsovård, för vilken statsbidrag betalas ut av högskolestyrelse. 
  • Konvalescentvård som ges i konvalescenthem uppfört på förteckning som fastställs av regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer. 
  • Läkarbesök inom mödra- och barnhälsovården.  
  • Vård vid enskilt vårdhem efter remiss godkänd av regionen. 
  • Omskärelse av pojkar på icke medicinsk grund. 
  • Insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) 
  • Kostnader som uppstått för donatorn i samband med organdonation ersätts i sin helhet av regionen. Det innebär att resekostnaden för donatorn ersätts utan avdrag för egenavgift. Donator som reser med egen bil ska ersättas med 25 kr per mil, det vill säga gränsen för skattefrihet.  
  • Läkarvård och sjukgymnastik i Norge eller Finland med stöd av gränssjukvårdsförordningen (1962:390).  
  • Kostnader vid hemtransport från Sverige av nordisk medborgare kan ersättas enligt den nordiska konventionen. 

För resebidrag och vård av personer från andra länder gäller särskilt regelverk.

Personer från andra länder

Bidrag lämnas inte för;  

  • Permissions- och överflyttningsresor i samband med sjukhusvård (se Övriga av regionen ersättningsbara resor). 
  • Resor utanför riket, utöver vad som följer av gränsjukvårdsförordningen (1962:390) samt vid hemtransport av nordisk medborgare enligt nordiska konventionen om social trygghet. 
  • Besök för åtgärd utan samband med sjukdom enligt taxan för hälsokontroller, intyg samt för förebyggande hälso- och sjukvård. 
  • Vaccinationsbesök. 
  • Mödra- och barnhälsovård hos annan vårdpersonal än läkare. 
  • Gynekologisk cellprovskontroll. 
  • Mammografisk hälsokontroll. 
  • Ultraljudsundersökning av oupptäckta pulsåderbråck. 
  • Sterilisering utan medicinska skäl 
  • Blodgivning. 
  • Egenträning, utbildningar och gruppbesök som till exempel bantnings- och rökavvänjningsgrupper, profylaxkurser, föräldra- och diabetesutbildningar där ingen remiss finns.  
  • Resor till företagshälsovård. 
  • Resor i samband med vård och behandling av konstaterad eller misstänkt allmänfarlig sjukdom ersätts av försäkringskassan enligt lagen (1989:225) om ersättning till smittbärare. 
  • Om en anhörig till en vuxen patient (över 20 år) som en del av behandlingen kallas till samtal under vårdtiden ersätter normalt inte regionen den anhöriges resa. I mycket speciella fall kan dock resorna ersättas av behandlande klinik, t ex om vården inte fungerar utan hjälp av anhöriga på grund av kommunikationsproblem. 
  • Resekostnader i samband med service och reparationer där brukaren inte behöver medverka, till exempel när hjälpmedlet skickas med bussgods. 
  • Regionen ersätter inte resor vid utprovning och anpassning av hjälpmedel där kommunen har förskrivningsansvar. 
  • Utländsk medborgare som inte är bosatt inom EES/EU-land eller bosatt i land som Sverige saknar konvention med  
  • Svensk på besök i annat land. 
  • Parkeringsavgift vid vårdinrättningar ersätts inte  
  • Parkeringsavgift för egen bil kan ersättas vid flygplats om avgiften understiger eller är likvärdig med kostnaden för flygbuss alternativt flygtaxi. 
  • Förlorad arbetsförtjänst, kost- eller telefonkostnader ersätts inte. 

Vid en sjukresa svarar patienten själv för en del av kostnaden, en egenavgift. Egenavgiftens storlek är beroende av vilket färdsätt patienten nyttjar.

Resa med buss och tåg
Egenavgift per enkel resa: 0 kr
Anmärkning: Resekostnader understigande 80 kr ersätts inte. 

Resa med egen bil
Egenavgift per enkel resa: 125 kr
Anmärkning: Milersättning 25 kr per mil oavsett antal passagerare

Skoter, båt och hydrokopter
Egenavgift per enkel resa: 125 kr
Anmärkning: Milersättning 30 kr per mil 

Specialfordon, liggande transport
Egenavgift per enkel resa: 200 kr

Taxi
Egenavgift per enkel resa: 200 kr

Flyg
Egenavgift per enkel resa: 200 kr

Av regionen beslutade undantag


Resa med komfortbuss
Egenavgift per enkel resa: 0 kr 

Resa avseende barn- och ungdomspsykiatrisk vård och barnhabilitering
Egenavgift per enkel resa: 0 kr  

Resa avseende läkarundersökningar för intyg begärda av försäkringskassan. 
Egenavgift per enkel resa: 0 kr 

Resa för organdonator i samband med utredning, donation och efterkontroll
Egenavgift per enkel resa: 0 kr 

Nationellt beslutade regler


Resa för Asylsökande/flykting/papperslös oavsett fordonstyp
Egenavgift per enkel resa: 40 kr  

Resa för Asylsökande/flykting/papperslös med buss och tåg
Egenavgift per enkel resa: 0 kr
Anmärkning: Resekostnader understigande 40 kr ersätts inte.  

Resa för personer som genomgår grundläggande eller kompletterande utbildning inom försvaret 
Egenavgift per enkel resa: 0 kr
Anmärkning: Avgift får inte tas ut för sjuktransport enligt förordningen (1984:908) om vissa statsbidrag för sjukvård med mera (11§ p4)  

Högkostnadsskydd - 2400 kr

  • Har en patient besökt en vårdinrättning och efter remiss därifrån fortsatt direkt till en annan vårdinrättning ska avdrag göras endast med en egenavgift. 
  • Vid resa med privatbil avräknas endast en egenavgift även om flera patienter samåkt. 
  • Om vårdtagarna tillhör samma familj ska, oavsett färdmedel, avdrag göras med endast en egenavgift. 
  • Resa med färdsätt i allmän trafik ersätts utifrån gällande taxa och mot uppvisat kvitto. 
  • Resor med övriga färdsätt ersätts med av regionen bedömt skäligt belopp. 
  • Patienter som köpt rabattkort, klippkort och dylikt och där resekostnaden understiger 80 kr per enkel resa ska ändå ersättas, dock högst med den faktiska kostnaden. En förutsättning är att den ordinarie kostnaden för en enkel resa är 80 kr eller högre. 
  • Biljettkostnaden vid buss- och tågresor för barn och ungdomar under 20 år och en vuxen följeslagare ska läggas samman. 

Sjukresor till barnhabilitering är befriade från egenavgift.

Avgiftsfriheten avser både öppen och sluten vård. Även resor till syncentral eller pedagogisk hörselvård för barn som är remitterade till barnhabiliteringen samt resor till andra vårdenheter, både inom och utom länet, ska vara befriade från egenavgift när de avser besök motsvarande som är relaterade till funktionshindret.  

Patienter inom barnhabiliteringen har ett särskilt sjukresekort utfärdat av verksamheten som berättigar till fria sjukresor.

Kortet är syrenlila till färgen innehåller följande text på framsidan: 

Sjukresekort
Region Norrbotten
Sista giltighetsdatum: År, månad, dag
Personnummer, namn, adress, postnr och postadress
Utfärdare/arbetsställe
Region Norrbottens logotyp 

Texten på baksidan av kortet är följande: 

  • Kortet gäller fria sjukresor till hälso- och sjukvårdspersonal där besöket/behandlingen avser funktionshindret. 
  • Kortet gäller inte för sjukresor till annan hälso- och sjukvård eller till förebyggande åtgärder, till exempel vaccinationer eller hälsokontroller. 

Sjukresor till tandvård, röntgen- och laboratorieundersökningar, vaccinationer, fotvård, hälsoundersökningar och vård för sjukdomar som inte har samband med funktionshindret eller habilitering är inte avgiftsfria för patienten. 

Om det är medicinskt motiverat att patient är i behov av följeslagare ersätts följeslagarens kostnad för resa utan avdrag för egenavgift. Bidraget kan aldrig avse längre sträcka än patientens resväg. 

Följeslagares resekostnad ersätts generellt till barn och ungdom under 20 år. 

Vid sjukresa med buss (undantaget s k komfortbuss) och tåg medges en följeslagare för personer i behov av hjälp utan särskild prövning. 

Förutsättningen är att en följeslagare till en vuxen patient verkligen behövs som hjälp och stöd under resan. 

Följande gäller för följeslagare: 

  • Följeslagare ska inte förväxlas med vårdare som är ett stöd till patienten under behandlingstiden.  
  • Det medicinska behovet av följeslagare ska godkännas av vårdgivare eller annan på delegation av vårdgivaren. 
  • Det medicinska behovet av vårdare ska alltid godkännas skriftligt av vårdgivare och ger därmed rätt till bidrag för sjukresa i samband med patientens resa till och från vård. 
  • Följeslagare kan bara få bidrag för samma resväg som patienten, inte längre. 
  • Om sjukresan sker med taxi och patienten skrivs in i sluten vård får följeslagaren bidrag för hemresan motsvarande billigaste färdsätt, vilket i första hand är kollektivtrafik eller egen bil. Om allmänna kommunikationer saknas kan  taxi eller patienthotell nyttjas. 
  • Om resan sker med ambulans ersätts inte hemresan för följeslagaren. 
  • Förlorad arbetsförtjänst, kost, parkeringsavgifter (undantaget vid flygplatser) och telefonkostnader ersätts aldrig. 

Har förälder eller annan anhörig, med anledning av sjukdom hos barn och ungdom under 20 år, gjort besök i öppen vård eller hos barnet medan det vårdas på sjukhus, lämnas bidrag för resa och övernattning om besöket ingått som en del i behandlingen av barnet. 

Bidrag ges också för en besöksresa per vecka för en anhörig när barn och ungdom under 20 år är inskriven i sluten vård.  

Till högst två anhöriga/närstående till barn och ungdomar under 20 år, som remitterats för öppen eller sluten vård vid sjukhus i eller utanför Norrbotten, lämnas bidrag för resa och övernattning utan avdrag för egenavgift.  

Om ett barn ligger inne på sjukhus och förälder åker mellan hemmet och sjukhuset, till exempel vid amning, ersätts resan varje dag den skett. Avdrag för egenavgift ska ske. 

Vid resor med ambulans, flygambulans och helikopter (sjuktransporter) där en eller bägge föräldrarna av utrymmesskäl inte ryms i t ex ambulansflyget ersätter regionen föräldrarnas resa med annat färdsätt, till exempel egen bil eller reguljärflyg med avdrag för gällande egenavgift. 

Sjukresa beställs hos beställningscentralen. Beställningscentralen avgör patientens behov av dyrare färdsätt vid resa till vårdinrättning. 

Vid planerade besök ska resan till vårdinrättningen beställas av patienten via beställningscentralen minst två helgfria vardagar före besöket. Regeln gäller inte vid akuta resor. 

Resan från vårdinrättningen ska bedömas utifrån en helhetssyn av patientens hälsotillstånd och omvårdnadsbehov i relation till resans längd och bekvämlighet. Det bör också ske en riskbedömning, till exempel för infektionskänsliga patienter. Beställning görs av vårdinrättningens personal via beställningscentralen som svarar för beställning och samordning av resan. 

Om patienten av medicinska skäl inte kan samåka med annan resenär ska vårdpersonal godkänna anledningen till detta. Bedömningen kan göras av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, ett vårdteam eller patientens fasta vårdkontakt. 

Högkostnadsskyddet för sjukresor gäller i samband med besök i öppen hälso- och sjukvård samt viss tandvård. Skyddet gäller i hela Sverige och vid viss vård i andra EU-/EES-länder. Samma personkrets som har rätt till resebidrag omfattas av högkostnadsskyddet. 

Patienten ansvarar för och bevakar själv sin rätt till frikort. Rätt till bidrag enligt dessa grunder förfaller om den ej begärts ett år efter den tidpunkt då rätten till bidrag inträffade. 

För utomlänspatient gäller enligt riksavtalet för utomlänsvård att om en sådan patient beställer sjukresa med taxi eller annat fordon (handikappfordon eller bårbil) via regionens beställningscentral ska denne betala egenavgift enligt regelverket. Vårdregionen har sedan enligt avtalet rätt att fakturera patientens hemregion för överskjutande kostnader. 

Resor med övriga färdmedel (egen bil, båt, skoter, hydrokopter, flyg samt kollektivtrafik, det vill säga buss och tåg) regleras direkt mellan patienten och dennes hemregion. 

Den som är bosatt och försäkrad i ett annat nordiskt land omfattas av högkostnadsskyddet vid vistelse i Sverige

När registreringarna tillsammans uppgår till 2 400 kr ska patienten få ett frikort. Frikortet ger rätt till fria sjukresor till besök/motsvarande för vilka resebidrag ska utbetalas under den tid som återstår av 12 månader räknat från den första registreringens datum på kortet.  

Exempel: En patient som har betalat 2360 kr i egenavgifter ska endast betala 40 kr för kommande sjukresa även om egenavgiften är högre. Patienter som betalat över 2 400 kr ska få överskjutande belopp återbetalat. 

Frikortet gäller per individ, vilket innebär att fler personer i samma familj inte får räkna samman betalda egenavgifter.  

Frikort utfärdas elektroniskt av Region Norrbotten. 

Egenavgift för sjukresa måste alltid betalas enligt reglerna i den region där resan sker. En norrbottnisk patient som betalat egenavgift för sjukresa i annan region under frikortsperioden måste kräva återbetalning av betalda egenavgifter av Region Norrbotten.

Belopp som patient efterdebiterats för uppkommen framkörningsavgift när den uteblivit från sjukresa med taxi får inte inräknas i högkostnadsskyddet för sjukresor. 

Tillämpningen av regelverket för sjukresor kan inte överklagas men patienten har rätt till omprövning av den tolkning som gjorts vid beslutet. Omprövningen kan ske hos den enhet inom regionen som svarat för utbetalning av resebidraget. Om patienten inte är nöjd med beslutet ska överprövning ske i regiondirektörens stab.

Där särskilt inrättad linjetrafik för sjukresor eller komfortbuss finns upphör rätten till sjukresa med taxi.

Undantag får göras för akuta och/eller liggande transporter. För patienter som av medicinska skäl inte kan åka komfortbuss krävs läkarintyg.

Tidiga besöks- och inskrivningstider ger generellt inte rätt till taxiresa. I första hand ska resa ske med kollektivtrafik dagen innan och med övernattning på patienthotell eller annat av regionen anvisat hotell.

Personliga skäl som arbete, barnpassning med mera ger inte rätt till taxiresa. Vid tveksamheter angående behovet av taxiresa ska beställningscentralen alltid kunna kräva muntligt eller skriftligt godkännande av vården. 

  • Till vårdenhet ska sjukresa med taxi beställas senast två helgfria dagar före besökstidpunkten. 
  • Från vård ska sjukresa med taxi beslutas och beställas av vårdenhet. 
  • Anslutningsresa med taxi till buss och tåg får beställas av patienten. Anslutningsresa ersätts utan avdrag för egenavgift. 
  • Hämtning av resenär sker normalt i vårdinrättningens entréhall. Hämtning på annan plats kan beställas mot en fastställd ersättning. Gäller enbart på sjukhus. 
  • Hemresor med taxi från sjukhus sker enligt fasta avresetider och samordnas i största möjliga mån. Justering av fast avresetid kan dock ske om det innebär effektivare samordning.  
  • Sker beställningen av taxi på annat sätt än via beställningscentralen svarar patienten själv för merkostnaden. 
  • Patient som beställt en resa men uteblir, utan att ha avbeställt resan, ska debiteras i efterhand för den uppkomna framkörningskostnaden som taxi haft för resan till hämtadressen. 
  • Patient som åkt taxi eller annat färdsätt till vårdinrättning men inte genomfört besöket ska i efterhand debiteras den fulla kostnaden för resan. 

Vid beställning av taxiresa ska följande uppgifter kunna lämnas av resenär (vid resa till vård) och av sjukvårdspersonal (vid resa från vård): 

  • Personnummer på resenären. 
  • Resdatum samt besöks- eller inskrivningstid.. 
  • Eventuellt behov av följeslagare. 
  • Mellan vilka adresser som resan ska ske. 
  • Speciell information, till exempel hämtplats, nödvändig information om patientens tillstånd m m. 
  • Telefonnummer där resenären kan nås. 
  • Eventuella hjälpmedel, till exempel rullstol, rollator med mera.  
  • Eventuella platskrav beroende på hälsotillståndet, till exempel liggande, framsäte, lutat framsäte, hela baksätet eller sittande i rullstol.