Resebidrag utanför Norrbottens län

Har patienten erhållit specialistvårdsremiss till visst sjukhus utanför länet gäller samma grundregler som vid resor inom länet.  

Har patienten beviljats ett dyrare färdsätt ska beställning av resan ske via beställningscentralen.  

Rätt till bidrag för sjukresa gäller under remissens giltighetstid, ej längre. 

Om en patient, under remissens giltighetstid, flyttar till annat län eller land upphör det ekonomiska ansvaret för sjukresor för remitterande landsting. Det är folkbokföringsadressen som styr betalningsansvaret. Om flyttningen från länet är känd bör remitterande klinik återkalla remissen.  

Remiss till gästdialys ger rätt till sjukresebidrag mellan vistelseorten och det sjukhus där dialysen ges. Kan gälla vid till exempel semesterresor eller besök hos anhöriga. Remiss till gästdialys kan även utfärdas vid utlandsresor. 

Har patienten erhållit specialistvårdsremiss till visst sjukhus utanför länet gäller samma grundregler som vid resor inom länet.  

Har patienten beviljats ett dyrare färdsätt ska beställning av resan ske via beställningscentralen. 

Rätt till bidrag för sjukresa gäller under remissens giltighetstid, ej längre. 

Resor inom ramen för vårdgarantin ersätts till och från den vårdinrättning som patienten remitterats till.  

Resor och boende enligt patientens valfrihet utanför Norrbotten ersätts inte. 

Resor och boende ska inte beställas och administreras via regionen. Patienten ansvarar själv för detta. 

Har patienten erhållit specialistvårdsremiss till visst sjukhus utanför länet för en ny medicinsk bedömning gäller samma grundregler som vid resor inom länet. Resor inom ramen för förnyad bedömning ersätts till och från den vårdinrättning som patienten remitterats till.  

Vid akut insjuknande i annan region än hemregionen ersätts resan till närmaste vårdinrättning som kan ge adekvat vård.  

Resor från vårdinrättning i samband med akut insjuknande utanför hemregionen ersätts till den plats där insjuknandet skett. 

Vid hemresa till bostadsadressen efter vård i samband med akut insjuknande utanför hemregionen ges ingen ersättning för hemresan.  

Vid hemresor från utlandet efter akut insjuknande i vistelselandet får patienten själv svara för resekostnaden. Kostnader för eventuella anslutningsresor på svensk mark, till exempel från en flygplats till ett sjukhus för inskrivning i sluten vård, ersätts beräknat till närmaste sjukhus som kan ge adekvat vård. För att bidrag ska utbetalas krävs att transporten sker i direkt anslutning till vårdtillfället.

Resorna ska vara beställda via SOS-International. 

Vid sjukresa med komfortbuss och övriga bussar till Norrlands universitetssjukhus ersätts anslutningsresa till bussen utan avdrag för egenavgift. För patienter från samtliga kommuner utom Kiruna och Gällivare gäller att sjukresa till och/eller från Norrlands universitetssjukhus ska ske med komfortbuss.  

Tåg gäller i första hand som resealternativ vid sjukresor från Kiruna- och Gällivareområdet till Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Läkarintyg krävs för att medge flyg- eller taxiresa. 

För patienter som av medicinska orsaker inte kan åka med komfortbuss krävs läkarintyg. Av läkarintyget ska det framgå vilket behovet är och vad som förhindrar patienten att resa med komfortbuss, till exempel infektionskänslighet (ej diagnos). 

Patient som beställer resan sent och inte får kontakt med remitterande klinik får åka taxi, men intyg ska i efterhand insändas till beställningscentralen. 

Patient som måste åka till Norrlands universitetssjukhus en söndag får åka buss eller taxi. 

Bidrag för återresa efter vård utanför länet med anledning av remiss, lämnas till bostaden eller till den ort varifrån resan till mottagningen eller vårdinrättningen påbörjats.

Avdrag för egenavgift görs.

Om föräldrar blir kallade till samtal efter ett barns dödsfall ersätts resan för föräldrarna.

Inget avdrag för egenavgift görs.

En patients kostnad för resa mellan sjukhus och ordinarie bostad vid permission kan i vissa fall ersättas av sjukhuset. 

Patient som är inskriven i sluten vård kan få bidrag för en permissionsresa per 30-dagarsperiod. Permissionen ska ha anordnats av sjukhuset som ett led i behandlingen och grundas på vedertagna medicinska/sociala indikationer.

En extraresa kan beviljas om patienten är ett minderårigt barn, ensamstående förälder eller om det finns starka psykiska krav på miljöombyte. Permissionsresan kan bytas ut mot en besöksresa av en anhörig till patienten om denne själv inte kan åka hem på grund av medicinska skäl. Regeln gäller både inom och utom länet. 

Bidrag lämnas också vid permission som föranletts av beslutad stängning av avdelning under kortare tid såsom helg eller veckoslut. Femdagarsvård anses vara en sådan stängning. Som alternativ till att utbetala resebidrag kan i vissa fall patienten erbjudas plats på annan avdelning som hålls öppen. 

Vid permissionsresor från Norrlands universitetssjukhus får vårdgivande klinik vid sjukhuset besluta om färdsätt både vid resa från sjukhuset och tillbaka efter permissionen. 

Patienten betalar ingen egenavgift vid permissionsresor.

Regionen svarar för resor som sker av inskrivna patienter mellan sjukvårdsinrättningar (överflyttningsresor) oavsett om resan sker inom eller utom länet. 

Patienten betalar ingen egenavgift vid överflyttningsresa.

Resebidraget regleras i efterhand efter inskickande av särskild blankett för begäran om sjukresebidrag. Utbetalning sker normalt en gång per månad.

Bidrag understigande 100 kr samlas för utbetalning två gånger per år, i Januari och Juli. 

En patient som inte kvitterat ut ett utbetalt bidrag inom angiven tid kan efter egen begäran få bidraget utbetalt ytterligare en gång. I sådana fall sker ett avdrag med en administrativ avgift motsvarande gällande faktureringsavgift.

Planerad vård hos: 

Privatläkare som är specialist i allmänmedicin - Bidrag ges högst för resa till/från närmaste hälsocentral 

Privat sjukgymnast - Bidrag ges högst för resa till/från närmaste hälsocentral 

Fotterapeut med vårdavtal - Bidrag ges högst för resa till/från närmaste hälsocentral 

Privattandläkare som inte är specialist - Bidrag ges högst för resa till/från folktandvårdsklinik 

Privat tandhygienist - Bidrag ges högst för resa till/frånnärmaste folktandvårdsklinik 

Privatläkare som är specialist (undantaget allmänmedicin) - Bidrag ges högst för resa till/från sjukhus, det vill säga mellan folkbokföringsadressen och det sjukhus som besökts. 

Psykoterapeut med vårdavtal - Bidrag ges högst för resa till/från sjukhus, det vill säga. mellan folkbokföringsadressen och det sjukhus som besökts. 

Läkare med vårdavtal - besök jämställs med den specialitet läkaren har för sin egen tjänst i regionen. - Bidrag ges högst för resa till/från sjukhus, det vill säga mellan folkbokföringsadressen och det sjukhus som besökts.

Medicinsk fotvård som kräver remiss -Bidrag ges högst för resa till/från närmaste fotterapeut/hälsocentral som erbjuder medicinsk fotvård till/från patientens folkbokföringsadress.

Specialisttandläkare - Bidrag ges högst för resa till/från närmaste specialistklinik för aktuell specialitet. 

Tandbehandling under narkos på sjukhustandvårdsklinik - Bidrag ges högst för resa mellan bostaden och sjukhustandvårdskliniken 

BSÖ-behandling (Bearbetande Samtal genom Ögonrörelser),  ges på Råneå hälsocentral - Bidrag ges högst för resa mellan bostaden och Råneå hälsocentral. 

 

Om det inte varit möjligt att planera vården så att övernattning kan undvikas lämnas bidrag för patientens utgifter. I första hand ska övernattning ordnas på patienthotell. Om patient inte får plats på patienthotell eller om sådant saknas kan övernattning ordnas på av regionen anvisat hotell eller eventuellt privat boende.  

Efter att egenavgiften erlagts beräknas bidraget utifrån det belopp som patienten har betalat för logi om övernattning skett på hotell som anvisats av regionen.  

Egenavgift för boende på patienthotell ersätts inte.  

Om övernattning föranletts av akut vårdbehov kan bidrag lämnas med skäligt belopp.  

Patienter som anvisats till hotell men ordnar annat boende på egen hand ersätts med 120 kr per natt.  

Resorna mellan den tillfälliga övernattningsplatsen och vårdgivaren ersätts av regionen utan avdrag för egenavgift. 

Vid långa resor med egen bil, kan regionen ersätta en övernattning efter resvägen på något av regionen anvisat hotell eller högst mellanklasshotell. Ressträckan ska vara av avsevärd längd och hänsyn ska även tas till patientens medicinska tillstånd.